Pij herbatę! Jest dobra dla twojego mózgu

Naukowcy z National University of Singapore (NUS) pod kierownictwem dr Feng Lei przeanalizowali 36 mózgów osób starszych i stwierdzili, że picie herbaty ma zbawienny wpływ na nasz umysł. Badania przeprowadzone wcześniej przez ten sam zespół badaczy pokazały, że picie herbaty pozytywnie wpływa na zdrowie i podnosi o 50 proc. zdolności poznawcze u osób dorosłych. Tym razem Feng Lei i jego zespół zbadali bezpośredni wpływ herbaty na poszczególne regiony mózgu. Przebadano 36 osób w wieku powyżej 60 lat, biorąc pod uwagę ich styl życia, ogólny stan zdrowia i samopoczucie. Badanym zrobiono również rezonans magnetyczny oraz testy neuropsychologiczne.
Wyniki potwierdziły, że ci, którzy przez okres 25 lat wypijali co najmniej cztery herbaty w tygodniu (bez znaczenia czy była to zielona, oolong czy czarna), mieli lepiej i bardziej wydajnie zorganizowane obszary mózgu.

Dr Feng Lei wyjaśnia, dlaczego efektywne połączenie między obszarami mózgu jest istotne. – Weźmy na przykład analogię do ruchu drogowego, w którym regiony mózgowe są miejscami docelowymi, podczas gdy połączenia między nimi to drogi. Gdy system dróg jest lepiej zorganizowany, ruch pojazdów i pasażerów jest bardziej wydajny i zużywa mniej zasobów. Podobnie, gdy połączenia między regionami mózgu są bardziej ustrukturyzowane, przetwarzanie informacji może być dużo bardziej wydajnie. W naszych wcześniejszych badaniach wykazaliśmy, że osoby pijące herbatę mają lepsze funkcje poznawcze w porównaniu z osobami niepijącymi herbaty. Nasze obecne wyniki dotyczące sieci połączeń w mózgu pośrednio wspierają nasze poprzednie ustalenia, pokazując, że pozytywne skutki regularnego picia herbaty są wynikiem ulepszonej organizacji mózgu, dzięki zapobieganiu zakłóceniom w połączeniach między różnymi regionami mózgu – mówi.

Korzyści zdrowotne płynące z picia herbaty nie ograniczają się jednak wyłącznie do mózgu. Według Harvard Health zarówno zielona, czarna, jak i czerwona herbata zawiera substancje chemiczne zwane polifenolami.
Polifenole są przeciwutleniaczami neutralizującymi wolne rodniki, chroniąc komórki organizmu przed chorobami. Mogą także zmniejszać ryzyko chorób układu krążenia.
Ponadto regulują poziom cukru we krwi, co może obniżyć ryzyko cukrzycy. – Picie herbaty to zdecydowanie dobry wybór, może nie przyniesie natychmiastowej korzyści zdrowotnej, ale z pewnością warto ją włączyć do ogólnej zdrowej diety wraz z pełnowartościowymi produktami, owocami i warzywami – mówi dr Qi Sun, adiunkt na wydziale żywienia Harvard School of Public Health.
Tekst: Marta Mankiewicz