Białe czy czerwone? Jeśli możesz wybierać, postaw na czerwone wino. Wspomoże pracę twoich jelit

Według naukowców czerwone wino może być dobre dla odpowiedniej pracy naszych jelit, ponieważ przyczynia się do zwiększania liczby pomocnych bakterii żyjących w jelitach.
.get_the_title().

Korzyści te płyną z polifenoli, czyli związków, których w czerwonym winie jest znacznie więcej niż w białym winie, cydrze czy piwie.

Do polifenoli należy m.in. resweratrol – substancja znajdująca się w skórce czerwonych winogron, która działa jako paliwo dla pożytecznych mikroorganizmów bytujących w naszych jelitach.

Miliardy bakterii i innych mikroorganizmów żyjących w układzie pokarmowym pomagają nam zachować zdrowie i odpowiednią perystaltykę jelit. Coraz więcej badań sugeruje, że niewielkie zmiany w naszej florze bakteryjnej mogą uczynić nas bardziej podatnymi na zespół jelita drażliwego, choroby serca i otyłość, a nawet mogą wpłynąć na nasz nastrój i zdrowie psychiczne. Co za tym idzie, nasza dieta, styl życia i niektóre rodzaje przyjmowanych leków mogą przyczynić się do zaburzenia tego doskonale zrównoważonego ekosystemu jelitowego.

źródło: unsplashed

Badanie wiążące wino z pracą jelit opublikowano w czasopiśmie „Gastroenterology”. Jego uczestnicy, którzy pochodzili z Wielkiej Brytanii, Stanów Zjednoczonych i Holandii, zostali zapytani o swoją dietę oraz o to, ile i jaki rodzaj alkoholu zazwyczaj piją.

Mikroflora jelitowa osób pijących czerwone wino była bardziej zróżnicowana niż w przypadku osób, które go nie piły.

Różnorodność mikroflory jelit zwiększała się wraz ze wzrostem spożycia czerwonego wina. Miało to miejsce również przy okazjonalnym piciu (jeden kieliszek tygodniowo). Żaden z uczestników badania nie był alkoholikiem – naukowcy podkreślają, że intensywne spożywanie alkoholu nie jest zalecane i dałoby przeciwny do oczekiwanego efekt powiązany z pogorszeniem ogólnego stanu zdrowia.

źródło: unsplashed

To badanie obserwacyjne, więc nie możemy udowodnić, że efekt, który widzimy, jest spowodowany tylko i wyłącznie przez czerwone wino. – mówi dr Caroline Le Roy.

Jednak jeśli musisz wybrać napój alkoholowy, postaw na czerwone wino. Może wywierać korzystny wpływ na ciebie i twoje drobnoustroje jelitowe, co z kolei może również pomóc zmniejszyć ryzyko chorób serca.

Le Roy dodała również, że ​​chciałaby przeprowadzić badanie uzupełniające, podczas którego poda badanym czerwone wino oraz sam sok z czerwonych winogron, aby dokładnie sprawdzić, jaki wpływ ma każdy z napojów na mikroflorę jelitową. – Wiemy coraz więcej o bakteriach jelitowych, ale wciąż potrzebujemy kolejnych badań. Jednak jednego jesteśmy pewni – im większa różnorodność bakteryjna, tym lepiej dla naszego zdrowia – mówi Le Roy.

źródło: unsplashed

Wyniki tego badania są interesujące, a wpływ naszej diety na bakterie w jelitach jest naprawdę ekscytującą dziedziną nauki. Potrzebne są jednak dalsze badania przed wyciągnięciem dokładnych wniosków na temat jakichkolwiek związków między spożyciem czerwonego wina a zmianami flory jelitowej oraz tego, czy może to przynieść wymierne korzyści zdrowotne – mówi Alex White, asystent naukowy w British Nutrition Foundation.

źródło: unsplashed

Należy pamiętać, że wysoki poziom spożycia alkoholu wiąże się ze zwiększonym ryzykiem problemów zdrowotnych, w tym niektórych nowotworów, chorób serca, udarów i chorób wątroby. W celu utrzymania niskiego poziomu ryzyka zdrowotnego związanego z alkoholem zaleca, by nie spożywać go w nadmiarze. Wypijanie kieliszka wina może przyczynić się do poprawy, ale pamiętajmy, by ten fakt nie stał się pretekstem do upijania się. Polifenole znajdują się również w wielu owocach i warzywach!

Tekst: Marta Mankiewicz

Print
Print Text
Zobacz więcej
Wybierz region
Facebook