Nowe badania powiązały miliony zgonów z niewystarczającą konsumpcją warzyw i owoców

Jedzenie niewystarczających ilości warzyw i owoców w bezpośredni sposób przyczyniło się do milionów zgonów z powodu chorób układu krążenia – wynika z badań na próbie reprezentującej 82 proc. ludzkiej populacji.
.get_the_title().

Z badania przedstawionego podczas “Nutrition 2019”, corocznej konferencji American Society for Nutrition, wynika, że 1 na 12 zgonów z przyczyn sercowo-naczyniowych na całym świecie wiązać się może z konsumowaniem zbyt małej ilości warzyw, a 1 na 7 zgonów skojarzono z niedostateczną konsumpcją owoców. Badanie przeprowadzili naukowcy z The Friedman School of Nutrition and Policy przy Uniwersytecie Tuftsa.

Na podstawie danych o ponad 1,6 mln osób z 113 krajów – co stanowi reprezentację około 82 proc. całej ludzkiej populacji – naukowcy oszacowali średnie spożycie warzyw i owoców w każdym kraju, a następnie zestawili te dane z informacjami na temat przyczyn zgonów i ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.

Wyniki tych analiz sugerują, że niskie spożycie owoców może być związane z prawie 1,3 mln zgonów z powodu udaru i ponad 520 tys. zgonów z powodu choroby wieńcowej na świecie w 2010 roku, podczas gdy niskie spożycie warzyw mogło doprowadzić do 200 tys. zgonów z powodu udaru i ponad 800 tys. zgonów z powodu wieńcówki.

Brak dostępu do świeżych warzyw i owoców ma najsilniejszy wpływ na zdrowie mieszkańców wielu regionów Azji, Afryki Subsaharyjskiej oraz Oceanii.

Ustalono też, jaki poziom spożycia warzyw i owoców jest optymalny. Zdaniem naukowców z Medford powinniśmy jeść 300 gramów owoców dziennie (co odpowiada dwóm jabłkom) i 400 gramów warzyw, w tym także roślin strączkowych (równowartość trzech filiżanek surowej marchwi).

Tekst: AvdB

Print
Print Text
Zobacz więcej
Wybierz region
Facebook