rynektechnologia

Woda w butelce do jedzenia

Ta mała przeźroczysta paczka, to przyszłość pakowania wody.

Jak skutecznie ograniczyć ilość plastiku na świecie? Chociażby zamieniając plastikowe butelki z wodą, w materiał, który można…zjeść. Naukowcy już od kilku lat pracują nad wprowadzeniem do produkcji jadalnych opakowań. Jednym z najnowszych patentów jest projekt trójki hiszpańskich designerów, Rodriga García Gonzáleza, Pierra Paslier i Guillauma Couche. 'Ohoo' to łatwy, tani w produkcji, wytrzymały, higieniczny, biodegradowany i jadalny materiał, który ma szansę zastąpić plastikowe butelki. W ‘pojemniku’ woda utrzymywana jest przez specjalną podwójną błonę, która powstaje w wyniku przekształcania płynów w sfery. Metoda ta została wynaleziona już w 1946 roku i ostatnio stała się popularna wśród kucharzy. Jak mówią producenci – materiał strukturą przypomina żółtko jajek, którego kształt utrzymuje także cienka membrana. Komponent powstały z połączenia brunatnicy z chlorkiem wapnia stworzył żel, który jest wstanie skupić wodę. Jak zapowiadają producenci, koszt produkcji materiału nie przekroczy 2 centów. Jest jednak kilka znaków zapytania. Co zrobić, żeby pijąc wodę z Ooho się nie oblać. Póki co porcjowane krople wody w trakcie spożycia są za bardzo płynne i nie da się ich wypić do końca, bo zostają nam na dłoniach. Ohoo wymagają jeszcze kilku poprawek, ale będziemy kibicować.    

woda
woda