Wprowadź te produkty do swojej diety, aby wspomóc pracę mózgu

To, co zjadasz może stanowić pokarm dla twojego mózgu i pomóc mu zwiększyć wydajność. Zobacz, na jakie produkty warto zwrócić uwagę.
.get_the_title().

1. Kawa i herbata

źródło: unsplashed

Oba napoje są dobre dla zdrowia mózgu. Mają pozytywny wpływ na funkcje poznawcze i dodają energii. Ponadto zapobiegają starzeniu chronią przed takimi zaburzeniami jak choroba Alzheimera.

Dzięki temu, że zawierają kofeinę, która jest środkiem psychoaktywnym, mogą pobudzać aktywność mózgu, poprawiać zdolności intelektualne oraz koncentrację.

Badanie z 2014 roku opublikowane w czasopiśmie naukowym „The Journal of Nutrition” potwierdziło, że wysokiej jakości dieta i wyższe spożycie kofeiny może znacznie poprawić funkcje poznawcze, a nawet zapobiegać związanym z wiekiem spadkom pamięci werbalnej i koncentracji.

2. Tłuste ryby

źródło:
Sean Gallup /Getty Images

Jedzenie tłustych ryb to doskonały sposób na utrzymanie mózgu w pożądanej formie. Ryby zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, które poprawiają funkcje poznawcze, a przy tym dobrze wpływają na serce. Zwalczają stany zapalne mózgu, a także stany zapalne związane z niezliczonymi chorobami przewlekłymi.

Staraj się jeść ryby co najmniej dwa razy w tygodniu. Wybieraj odmiany o niskiej zawartości rtęci – takie jak łosoś, mintaj, śledź czy sardynki.

A jeśli nie przepadasz za rybami, zastanów się nad wprowadzeniem do swojej diety oleju z ryb jako suplementu, może być w postaci kapsułek bądź tranu do picia.

3. Woda

źródło: unsplashed

Odwodnienie może negatywnie wpływać na funkcje poznawcze, nastrój i produktywność. Nic dziwnego – mózg prawie w 80 proc. składa się właśnie z wody i to ona jest podstawą zachowania jego dobrej kondycji.

Odpowiednia ilość wody poprawia pamięć, koncentrację oraz ułatwia komunikację między komórkami w mózgu.

Zatem najlepsze, co możesz zrobić dla zdrowia swojego mózgu, to picie odpowiedniej ilości wody w ciągu dnia. Według dietetyków powinien być to 1 litr wody dziennie na 30 kg masy ciała.

4. Zielone warzywa liściaste

źródło: unsplashed

Zielone warzywa, takie jak jarmuż, szpinak, kapusta czy brokuły, są bogate w zdrowe składniki odżywcze dobre dla mózgu. Wśród nich można wyróżnić witaminę K, luteinę, kwas foliowy i beta karoten.

Badanie naukowców z Rush University Medical Center w Chicago sugeruje, że zjadanie minimum jednej porcji zielonych warzyw może hamować spowolnienie degeneracji procesów poznawczych związanych z myśleniem i zapamiętywaniem.

W przeprowadzonym eksperymencie przez dekadę obserwowano 960 zdrowych ochotników w podeszłym wieku (ok. 80 lat). Uczestnicy wypełniali ankiety dotyczące nawyków żywieniowych i co roku brali udział w testach mierzących funkcjonowanie pamięci i innych aspektów poznania. Wyniki wykazały, że mózgi osób jedzących zielone, liściaste warzywa zachowywały się tak, jakby były o 11 lat młodsze.

5. Borówki

źródło: unsplashed

Oprócz tego, że są pyszne, borówki są również bardzo dobre dla twojego mózgu. Jak donoszą badania przeprowadzone przez brytyjski dziennik „The Telegraph”, wystarczy jedna szklanka koktajlu z borówkami dziennie, aby zwiększyć koncentrację nawet o 20 proc.

Obecność borówek w diecie usprawni przepływ krwi do mózgu i będzie zapobiegać uszkodzeniom jego komórek przez tlen.

Wszystko to za sprawą obecnych w owocach flawonoidów i antocyjanów – związków dobroczynnie działających na mózg.

6. Pestki dyni

źródło: unsplashed

Pestki dyni są pełne witamin pobudzających mózg, spośród których możemy wyróżnić witaminę E, witaminę C, ryboflawinę, kwas foliowy, jak i cennych minerałów, takich jak cynk, magnez, miedź i żelazo. Według badań Instytutu Nauk o Żywności i Rolnictwie Uniwersytetu Stanowego Florydy mogą też zmniejszyć ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory.

Jeśli pestki dyni nie za bardzo wpisują się w twoją dietę, to postaw na inne ulubione pestki lub orzechy – też będą pozytywnie wpływać na zdrowie twojego mózgu.

7. Ciemna czekolada

źródło: unsplashed

Obecność czekolady na tej liście z pewnością ucieszy wielu z was.

Nie chodzi tu jednak o powszechnie lubianą mleczną tabliczkę ze słodkimi dodatkami, a o ciemną czekoladę zawierającą min. 70 proc. kakao.

To właśnie ta mniej słodka posiada właściwości pobudzające mózg. Badanie z 2018 roku opublikowane w czasopiśmie naukowym „The FASEB Journal” wykazało, że czekolada gorzka zwiększa neuroplastyczność, czyli ułatwia tworzenie nowych połączeń neuronowych, poprawia funkcje poznawcze, wpływa na pamięć, uważność, szybkość uczenia się i synchronizację nerwową.

Włączenie wszystkich tych produktów do diety jest najzupełniej możliwe – wymaga tylko odrobiny wysiłku.

Rozpocznij dzień od kawy lub herbaty i koktajlu z borówkami. Upewnij się, że twój lunch zawiera choć trochę zielonych warzyw. Orzechy i pestki dyni będą stanowić doskonałą przekąskę w ciągu dnia, na obiad możesz zjeść rybę, a na deser ciemną czekoladę. Do tego dużo wody, a obędzie się bez stresu o kondycję twojego mózgu.

Tekst: Marta Mankiewicz

Print
Print Text
Zobacz więcej
Wybierz region
Facebook