Włącz te produkty do swojej codziennej diety i spalaj więcej kalorii

Niezależnie od tego, czy jesteś wegetarianinem, weganem, jesz mięso, czy nie podpisujesz się pod żadnym konkretną dietą, możesz wzbogacić codzienny jadłospis o jedzenie, które działa zbawiennie na metabolizm twojego organizmu.
.get_the_title().

Fraza „Jedzenie, które spala tłuszcz” brzmi zbyt dobrze, aby mogła być prawdziwa. Mimo że eksperci mają sprzeczne opinie na temat tego, czy dany rodzaj żywności może spalać tłuszcz samodzielnie, to wszyscy zgadzają się, że niektóre produkty są w stanie przyczynić się do przyspieszenia metabolizmu, poprawienia trawienia i szybszego uczucia najedzenia (nie mylić z przejedzeniem). Zobacz zatem, jakie produkty warto kupić przy następnej wizycie w sklepie.

1. Produkty bogate w probiotyki

ŹRÓDŁO: PIXABAY

Jeśli nadal nie masz pewności co do kombuchy, czyli fermentowanej herbaty, to może przekonasz się do niej, gdy dowiesz się, że ma duży potencjał spalania tłuszczu. – Probiotyki zawarte w sfermentowanym jedzeniu i napojach, takich jak kimchi, kefir, kombucha lub jogurt, ułatwiają organizmowi trawienie oraz wspomagają przyswajanie substancji odżywczych z innych pokarmów, które zjadasz – zauważa Ariane Resnick, certyfikowana specjalistka od żywienia i układania diet.

Trawienie białek jest bardziej złożone, a co za tym idzie – dłużej utrzymuje twój organizm w uczuciu sytości i zapobiega podjadaniu.

Z produktów bogatych w probiotyki polecana jest również kapusta kiszona, która nie tylko dobrze wpływa na perystaltykę jelit, ale też obniża cholesterol i poprawia wygląd skóry. Biorąc pod uwagę, że niekorzystna równowaga bakterii jelitowych może prowadzić do spowolnienia metabolizmu i powodować wzrost wagi, warto zadbać o jej obecność w diecie.

2. Ocet jabłkowy

ŹRÓDŁO: UNSPLASH

To twój kolejny przyjaciel, który pomoże w ograniczeniu zachcianek i przyczyni się do szybszego spalania kalorii. Dodatkowo działa pomocniczo w detoksykacji organizmu i zrównoważeniu pH żołądka. – Kiedy ocet jest spożywany przed posiłkiem, jego kwasy mogą spowolnić trawienie węglowodanów. Pomaga to utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi, a jak wiadomo, jego skoki znacząco spowalniają spalanie tłuszczu – mówi Jonathan Clinthorne, kierownik do spraw żywienia. Inne badania dowodzą, że spożywanie octu może też zwiększyć wchłanianie wapnia w przewodzie pokarmowym oraz poprawić pracę układu krążenia.

Zaleca się dodanie jednej bądź dwóch łyżek stołowych octu do szklanki wody i wypicie takiej mieszanki przed posiłkiem lub przygotowanie sałatkowego dressingu, łączącego cytrynę, miód, oliwę z oliwek oraz ocet jabłkowy.

3. Jajka

ŹRÓDŁO: UNSPLASH

Jajka to idealna mieszanka białka i tłuszczy, zapewniającą długotrwałą sytość przy jednoczesnym zmniejszeniu apetytu i obniżeniu poziomu cukru we krwi, którego spadek często prowadzi do podjadania słodkich przekąsek. Jajka są jednym z najlepszych źródeł białka, a pobudzając metabolizm, spalają tłuszcz.

Dietetycy zachęcają też do jedzenia żółtka jaj, gdyż jest ono bogate w cholinę, korzystną substancję odżywczą, która wspomaga emulgowanie i trawienie tłuszczów.

Cholina pomaga również odtruwać wątrobę i przynosi korzyść osobom zmagającym się z nieprawidłowościami pracy wątroby lub ze stłuszczoną wątrobą, na której objawy narażone są osoby z nadwagą i otyłością.

4. Ciemnozielone liściaste warzywa

ŹRÓDŁO: UNSPLASH

Warzywa liściaste, takie jak jarmuż, burak liściowy czy szpinak, mają wysoką zawartość nie tylko błonnika i składników odżywczych, ale i antystresowego magnezu. Jako że stres ma bezpośredni związek z utrzymaniem wagi, to warzywa te są jak najbardziej wskazane w diecie. Ograniczenie stresu pomoże odciągnąć cię od ciągłego podjadania i zajadania trudnych chwili paczką słodkich ciasteczek.

Duża zawartość żelaza w zielonych liściach pomaga w przepływie tlenu w całym ciele, tak więc będziesz bardziej wydajny na treningach i łatwiej zbudujesz mięśnie, a im więcej mięśni – tym więcej uda ci się spalić tłuszczu przy wysiłku.

Poranne zielone smoothie jak najbardziej wskazane!

5. Cytrusy

ŹRÓDŁO: UNSPLASH

Pomarańcze są znane z wspomagającej układ odpornościowy witaminy C, ale czy brałeś pod uwagę metaboliczne korzyści tego niskokalorycznego owocu? – Owoce cytrusowe alkalizują organizm, co jest kluczem do utraty tłuszczu i poprawy ogólnego stanu zdrowia – mówią dietetycy. – Zawarty w nich rozpuszczalny błonnik pomaga utrzymać zdrowe bakterie jelitowe, zmniejsza apetyt i pomaga wyeliminować tłuszcz. Ale nie tylko pomarańcze są wskazane!

Grejpfrut jest tak samo potrzebny w diecie, a zawarte w nim enzymy pomogą zmniejszyć poziom cukru w krwi.

Ma bardzo pozytywny wpływ na metabolizm i jest bogaty w przeciwutleniacze, które pomagają skutecznie spalać tłuszcz.

Podobno nawet wdychanie olejku z grejpfruta może w jakimś stopniu przyczynić się do przyspieszenia metabolizmu.

Tekst: Marta Mankiewicz

Print
Print Text
Zobacz więcej
Wybierz region
Facebook