Ta lodziarnia w Katowicach sprawi, że pobiegniecie po lody nawet w chłodny dzień

W Katowicach podwoje otworzyła pięknie zaprojektowana lodziarnia – Lodowato. Projektanci udowodnili, że mały metraż nie jest przeszkodą w stworzeniu inspirującego wnętrza.
.get_the_title().

Na początku marca Lodowato weszło w nowy sezon z odświeżonym wnętrzem lokalu, o którego zaprojektowanie zostaliśmy poproszeni przez właścicieli katowickiej lodziarni. Możemy powiedzieć, że była to „sąsiedzka pomoc”, ponieważ Lodowato znajduje się tuż obok naszego biura – opowiada Katarzyna Sąsiadek z kolektywu projektowego Musk.

Lodziarnia Lodowato istnieje na rynku od kilku lat. Marka stała się rozpoznawalna na Śląsku dzięki świetnej jakości oraz charakterystycznej identyfikacji wizualnej.

Nowe wnętrze miało nadal kojarzyć się z marką. Lodowato liczyło na powiew świeżości, czegoś nowego i zaskakującego. I to z całą pewnością udało się projektantom.

Lokal zaprojektowany został tak, aby „wciągać” klientów do wnętrza – widoczny z ulicy i zapraszający do środka, jednocześnie nieprzytłaczający odbiorców wewnątrz. Głównym motywem stał się gradient kul w postaci grafiki naklejanej na ściany i sufit – od intensywnych kolorów i dużej ilość elementów w strefie sprzedaży do delikatnych elementów i jasnych kolorów przy wejściu. Dodatkowym punktem centralnym całego wnętrza stała się witryna mroźnicza wykończona czerwoną płytką. Trzeba przyznać, że lokal mimo ograniczeń metrażowych robi wrażenie!

Przy projektowaniu jednym z problemów były proporcje lokalu – zbyt wysokie pomieszczenie w stosunku do jego metrażu. Postawiliśmy na dekorację w dużej skali, czyli instalację ze zwieszanych kul, w którą zostało wkomponowane oświetlenie – dzięki temu zabiegowi lokal wydaje się niższy i przyjemniejszy w odbiorze. Dodatkowo chcieliśmy, aby dekoracja lokalu umilała czas osobom stojącym w kolejce, co chyba się udało, sądząc po uniesionych do góry głowach klientów w dniu otwarcia – tłumaczy Katarzyna Sąsiadek z kolektywu Musk.

Lokal miał nie tylko „wyglądać”, ale przede wszystkim być wygodny w użytkowaniu i tutaj na uwagę zasługuje menu – białe tabliczki na drewnianych listwach.

W tego typu lokalach menu zmienia się każdego dnia, a więc najczęstszym rozwiązaniem są właśnie tablice. Menu można swobodnie wymieniać i dostosowywać do aktualnej oferty. Podzielone zostało na dwa segmenty: menu stałe za ladą i menu zmienne na ścianie bocznej – łatwiej dostępne dla obsługi i lepiej widoczne dla klienta stojącego w kolejce.

Wnętrze jest spójne, pozostała część wyposażenia została utrzymana w neutralnej kolorystyce i stanowi odpowiednie tło dla intensywnych kolorów dekoracji.

Projekt: Kolektyw Musk
Inwestor: Lodowato
Lokalizacja: Katowice, ul. Dworcowa
Zdjęcia: Radosław Kaźmierczak
zjedzsobie.pl
F: facebook.com/kolektyw.musk
facebook.com/zjedzsobie

Print
Print Text
Zobacz więcej
Wybierz region
Facebook