Restaurant Week #SzanujJedzenie – start już 3 kwietnia

Zapisy na kolejną edycję Restaurant Week już są otwarte. Terminy rezerwacji dostępne są przez dwa tygodnie, od 3 do 17 kwietnia, a cena specjalnego trzydaniowego menu to 49 zł.
.get_the_title().

Czy wiecie, że każdego roku na świecie marnowana jest około 1/3 wyprodukowanej żywności, a tylko w Polsce wszyscy wyrzucamy łącznie do kosza 9 milionów ton jedzenia rocznie? Nie są to przyjemne statystyki, zwłaszcza w jednoczesnej perspektywie prawie miliarda głodujących ludzi na świecie.

Jednym z głównych celów ONZ na najbliższe lata jest ograniczenie takiego marnotrawstwa przynajmniej o połowę.

Po objęciu przez Massimo Botturę patronatem zimowej edycji Fine Dining Week, kontynuujemy tematykę zero waste na talerzu. Hasłem przewodnim wiosennej edycji Restaurant Week jest #SzanujJedzenie. Mając z góry ustalone menu i potwierdzoną liczbę gości, restauracjom znacznie łatwiej jest zaplanować zapotrzebowanie na produkty, a tym samym – widocznie ograniczyć ich wyrzucanie.

Biznes gastronomiczny jest też świadomy, że każda złotówka zainwestowana w działania mające na celu oszczędzanie żywności przynosi aż siedem złotych zwrotu (co potwierdza raport „Champions 12.3”).

Wszelkie akcje pod szyldem zero waste cieszą się zatem coraz większym powodzeniem.

Tym razem chęć udziału w Festiwalu Restaurant Week zadeklarowało prawie 400 restauracji z 35 miast w Polsce. To rekordowa liczba uczestników!

Źródło zdjęcia: materiały prasowe Restaurant Week, danie z Ceviche Bar

Inspiracje tematyką zero waste widać też w festiwalowych menu Restaurant Weeka. Popularne staje się wykorzystywanie produktów, które jeszcze niedawno lądowały w koszu jako niewarte uwagi odpady. Przykładowo, w lubelskiej restauracji 16 Stołów zjecie (cytujemy opis prosto z karty!) „wywar z łodyg i innych niewykorzystanych części warzyw z grzankami z czerstwego chleba, szarpane mięso z gotowania bulionu z sosem z resztek policzka i owoce z kompotu i gotowania syropu zapieczone pod kruszonką z sosem na bazie skórek z owoców”. Propozycje mięsne z kolei obfitują w niedoceniane dotychczas podroby: sporo żołądków, serc, ozorków, grasic, wątróbek i wszystkich innych rodzajów „piątych ćwiartek”, wkomponowanych z dumą w smaczne i zapadające w pamięć dania. Kto by się nie skusił na ozora z puree z bobu z kozim serem w demi-glace (Active Hotel we Wrocławiu) czy na grasicę cielęcą na szpinaku z miętą, podawaną z kopytkami (białostocka Miodosytnia)?

Źródło zdjęcia: materiały prasowe Restaurant Week, danie z Art Sushi

Ponieważ stoliki do restauracji rozchodzą się w tempie błyskawicznym, nie wahajcie się za długo i róbcie rezerwacje na stronie internetowej Restaurant Week. Zabierzcie na randkę drugą połówkę, wyjdźcie na kolację z rodziną, spędźcie czas przy dobrym jedzeniu z przyjaciółmi – każda okazja jest dobra do wspólnego jedzenia! Życzymy wam wszystkiego smacznego i pamiętajcie – zjedzcie wszystko z talerza!

Tekst: KG
Zdjęcia: materiały prasowe Restaurant Week
Zdjęcie główne: danie z restauracji Bocca Bar

Print
Print Text
Zobacz więcej
Wybierz region
Facebook