Nie jadasz mięsa, a zaprosili cię na grilla? Zobacz, co możesz wrzucić na ruszt zamiast mięsa

Czas na grilla! W pierwszej chwili na myśl przychodzą kiełbaski, boczek i karkówka. Ale czy w plenerze na ruszcie musi lądować tylko mięso?
.get_the_title().

Z całą pewnością nie! W ostatnim czasie pojawiło się sporo zamienników mięsa, które sprawdzą się idealnie podczas sezonu grillowego. Nie mamy tutaj na myśli boczniaków lub grillowanych warzyw – chodzi o produkty, które smakują, wyglądają i zachowują się podczas obróbki kulinarnej jak mięso, ale powstają bez składników pochodzenia zwierzęcego.

Oto niektóre z firm i propozycje ich produktów, które z łatwością można przygotować na grillu.

ŹRÓDŁO: TOFURKY

Polsoja

ŹRÓDŁO: picbon

Polska firma bazująca na soi jako zastępniku mięsa. W ofercie mają parówki oraz kiełbaski sojowe, z ostrymi przyprawami lub bez żadnych dodatków.

Jest nawet opcja specjalnie na grilla: Vege Kiełbaski Grillowe w wersji tradycyjnej lub mini, z curry bądź z papryką.

Nadają się nie tylko do grillowania, a również do smażenia oraz pieczenia. Do tego potrzeba nam już tylko kawałka sera np. Vege Plastry oraz kromki ulubionego pieczywa. W ich sklepie znajdziemy również mielone tofu oraz szeroki wybór pasztetów sojowych.

Tofurky

ŹRÓDŁO: tofurky

Kolejna firma specjalizująca się w temacie wegańskich wędlin, kiełbasek i hamburgerów. Wśród ich produktów można znaleźć Smoked Ham, czyli szynkę gotową do dowolnej obróbki kulinarnej, oraz świetną opcję DO-IT-YOURSELF Burger, która daje możliwość dodania swoich ulubionych przypraw i własnoręcznego uformowania burgerów, które później śmiało można wrzucić na ruszt.

ŹRÓDŁO: tofurky

Jest też mnóstwo wersji kiełbasek, w tym nawet ukłon w kierunku polskiej klasyki, czyli Polish Style Kielbasa z dużą ilością czosnku i cebuli.

Produktów marki Tofurky można szukać na sklepowych półkach lub zamówić w sklepie internetowym urbanvegan.pl

BezMięsny

ŹRÓDŁO: BEZMIĘSNY

Roślinne wędliny jako dobra alternatywa dla mięsa – to właśnie domena twórców firmy, Igora i Rafała.

Od Bezmięsnego Pepperoni, przez Bezmięsny Gyros, który śmiało można przyrządzić na grillu, aż po Wiejskie Kiełbaski.

Z Bezmięsnych Parówek możecie zrobić grillowe hot dogi, a do Bezmięsnych Żeberek potrzeba już tylko pieczonych ziemniaczków. Asortyment sklepu jest naprawdę bogaty, a produkty dostępne w wielu sklepach w całej Polsce.

ŹRÓDŁO: BEZMIĘSNY

Okazuje się więc, że na rynku jest naprawdę sporo wegetariańskich i wegańskich produktów idealnych na grilla.

Polskie marki z łatwością można dostać stacjonarnie w większości większych sklepów, a te zagraniczne możecie kupić przez internet.

Tekst: Marta Mankiewicz

Print
Print Text
Zobacz więcej
Wybierz region
Facebook