Kiedy projektant mody zaczyna robić torty, dzieje się magia

Te wypieki są tak piękne i odjechane, że aż trochę żal, że są prawdziwe, a nie ze styropianu – postawilibyśmy je na komodzie dla ozdoby!
.get_the_title().

Cuda, które widzicie na zdjęciach, powstają w londyńskiej cukierni – choć właściwie bardziej pasowałoby określenie „w studiu designu ciast i tortów” – A.R.D Bakery w Londynie. Jego założycielką jest Alison Dunlop, której kawał życia był związany z modą. Najpierw studiowała tę dziedzinę na różnych uczelniach, w tym prestiżowej Royal Collage of Art na kierunku akcesoriów modowych.

Przez następną dekadę zajmowała się projektowaniem torebek, butów i biżuterii.

Choć Dunlop pochodzi z rodziny piekarzy i cukierników, za młodu nie przyszło jej do głowy, żeby zajmować się właśnie tym. Tymczasem wyniesione z domu umiejętności i zamiłowanie do dobrych wypieków dało jednak o sobie znać podczas urlopu macierzyńskiego, kiedy to chcąc w wolnych chwilach zająć się czymś kreatywnym, Dunlop zaczęła eksperymenty w kuchni.

Jednak tak samo jak kombinowanie z nowymi smakami i składnikami, interesowało ją eksplorowanie możliwości tego, jakie faktury, kształty i kolory uda jej się stworzyć z poszczególnych produktów.

Projektantka zapewnia, że te niezwykłe wypieki nie tylko genialnie wyglądają, ale również bosko smakują. Jesteśmy w stanie w to uwierzyć, czytając o oferowanych smakach.

Wśród nich jest m.in. marchewkowo-orzechowo-ananasowy tort z bitą śmietaną czy pistacjowo-cytrynowy z kremem malinowym i świeżymi owocami. Mniam!

Na koniec jeszcze te mniej słodkie wiadomości – torty dowożone są tylko na terenie Londynu. Łatwo się domyślić, że ceny są równie spektakularne, co same wypieki – zaczynają się od ok. 550 złotych za te mniejsze i prostsze torty, a sięgają nawet 5000 złotych za czteropiętrowe.

Ogromna kreatywność, zmysł artystyczny i umiejętności plastyczne sprawiły, że spod rąk projektantki zaczęły wychodzić prawdziwe dzieła sztuki.

Dopracowane w każdym calu, zaskakujące swoimi designem – kształtami, kolorystyką, a czasem nawet zdające się przeczyć prawu grawitacji.

„Czerpię inspirację z różnych źródeł: architektury, lighting designu, tekstyliów, grafiki, druku czy rzeźby. Unikalny styl tortów wynika z połączenia odważnych rozwiązań graficznych z ręcznie malowaną czekoladą” – tłumaczy na swojej stronie Dunlop.

Zdjęcia główne: ARDBakery.com
Tekst: Kinga Dembińska