Previous Slide Icon Next Slide Icon
Play Daily Button Pause Daily Button
Exit Daily Button

„Jeść zdrowiej. Warzywa i Owoce”, czyli nowe wydawnictwo Lidla to kompendium wiedzy i masa świetnych przepisów

Według najnowszych badań owoce i warzywa są podstawą zdrowego odżywiania. Dlatego tak ważne jest, by w naszym codziennym jadłospisie pojawiło się ich 5 porcji – razem co najmniej 400 gramów. Lidl Polska we współpracy z Instytutem Żywności i Żywienia wydał właśnie książkę „Jeść zdrowiej. Warzywa i owoce”, dzięki której czytelnicy poznają ponad 60 przepisów na zdrowe i smaczne posiłki.
.get_the_title().

Lidl Polska kontynuuje promocję zdrowego odżywiania wśród Polaków. Ósma książka sieci – „Jeść zdrowiej. Warzywa i owoce” – po raz pierwszy została wydana w imponującej liczbie 2 mln egzemplarzy. Lidl zadbał o to, by zawartość merytoryczna książki była na jak najwyższym poziomie, dlatego stworzył ją we współpracy z najważniejszym autorytetem z dziedziny zdrowego odżywiania w Polsce – Instytutem Żywności i Żywienia.

Ponadto w pracach nad książką uczestniczyli mistrzowie Kuchni Lidla – Karol Okrasa, Daria Ładocha, Kinga Paruzel oraz Paweł Małecki.

Wkład w książkę miała także Federacja Polskich Banków Żywności, którą Lidl Polska wspiera w działaniach edukacyjnych od 2002 roku.

Federacja Polskich Banków Żywności na łamach książki podzieliła się z czytelnikami wiedzą na temat odpowiedzialnego zarządzania kuchnią i niemarnowania jedzenia.

Książka została wydana na papierze z certyfikatem FSC, który świadczy o prawidłowo prowadzonej gospodarce leśnej.

Sytuacja zdrowotna Polaków pogarsza się. Od lat mamy do czynienia z epidemią otyłości, która jest przyczyną wielu chorób m.in. cukrzycy typu 2 czy nadciśnienia tętniczego. Głównym źródłem tych schorzeń jest nieprawidłowe żywienie. W sytuacji pogarszającego się zdrowia Polaków najmocniejszą bronią jest prewencja – poprawa sposobu odżywiania oraz wzrost aktywności fizycznej. Ważne, by wiedza na temat zdrowego odżywiania była powszechna. Dzięki współpracy Instytutu Żywności i Żywienia z firmą Lidl Polska wielu konsumentów uzyska dostęp do prostego opracowania na temat zdrowego odżywiania, które daje szansę na poprawę naszego zdrowia – mówi prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia.

Książka podzielona jest na dwie części – edukacyjną oraz część z przepisami. W pierwszej części – kompendium wiedzy – znajdują się skondensowane informacje m.in. na temat Nowej Piramidy Żywienia, zaleceń dietetycznych, wartości odżywczych zawartych w owocach i warzywach czy niemarnowania żywności. Druga część to zestaw przepisów, które pozwolą na przygotowanie warzywno-owocowych posiłków na śniadanie, lunch, kolację, a nawet deser.

Wszystkie dania zawarte w książce pomogą w prowadzeniu zdrowej diety na co dzień.

Przepisy pokażą również, że zjedzenie pięciu porcji owoców i warzyw nie stanowi żadnego problemu.

– Czas na kolejny krok w drodze po lepsze życie. Nie ma większej radości i miłości niż miłość do jedzenia. Każdy z nas ma swoje ulubione potrawy, smaki, produkty, z których nie chce rezygnować. Książka „Jeść zdrowiej. Warzywa i owoce” podpowiada, co wdrożyć by było lepiej i równie smacznie. Gotowanie jest modne, czas by było przyjemne, proste i smaczne. Propozycje jakie umieściliśmy w książce są dla tych, którzy chcą mieć wpływ na swoje zdrowie – mówi Karol Okrasa, ambasador Kuchni Lidla, szef kuchni restauracji „Platter”.

Lidl Polska nie tylko edukuje klientów na temat zdrowego odżywiania, ale również stale poszerza swoją ofertę tak, aby jak najbardziej ułatwić im tworzenie zdrowych posiłków. Szczególnie bogaty asortyment można znaleźć na Ryneczku Lidla, gdzie dostępnych jest już ponad 150 rodzajów warzyw i owoców. Coraz więcej z nich posiada certyfikat BIO, czyli pochodzi z ekologicznych upraw. Ponadto na półkach sklepu wciąż pojawiają się nowe produkty, takie jak np. nabiał bez zawartości laktozy, odpowiedniki artykułów z mleka krowiego, napoje roślinne Pilos, linia wędlin z czystą etykietą Pikok Pure, makarony bezglutenowe, produkty BIO czy szeroka gama orzechów, nasion i bakalii marki Alesto.

Lidl przyjął również zobowiązanie o redukcji zawartości dodawanej soli oraz cukru w produktach marek własnych o 20 proc. – sieć planuje osiągnąć ten cel do 2025 roku.

Firma podjęła także decyzję o wycofaniu ze sprzedaży jajek z chowu klatkowego do 2025 roku oraz o zaostrzeniu norm zawartości pozostałości pestycydów we wszystkich sprzedawanych warzywach i owocach – surowe normy ustanowione przez Lidla sprawiają, że dopuszczalna zawartość pozostałości pestycydów jest o 2/3 niższa niż norma określona przez Komisję Europejską.

Bardzo zależy nam na rozpowszechnianiu wiedzy na temat zdrowego odżywiania, stąd pomysł na wydanie książki poświęconej daniom owocowo-warzywnym „Jeść zdrowiej. Warzywa i owoce”. Zależało nam na przekazaniu rzetelnych informacji, dlatego zaprosiliśmy do współpracy największy autorytet w dziedzinie zdrowego odżywiania w Polsce – Instytut Żywności i Żywienia. Mamy nadzieję, że przekonamy naszych klientów do samodzielnego gotowania oraz zwracania uwagi na wartości odżywcze spożywanych posiłków – mówi Aleksandra Robaszkiewicz, Communications Manager, Lidl Polska.
Książka „Jeść zdrowiej. Warzywa i owoce” będzie dostępna w promocji w sklepach Lidl w całej Polsce.

Aby zdobyć jeden z egzemplarzy, wystarczy zebrać sześć naklejek. Każda naklejka będzie przyznawana klientowi za zakupy o wartości minimum 50 zł. Szczegóły promocji będą dostępne na stronie www.lidl.pl.
Akcja promocyjna trwa od przyszłego tygodnia do 8 grudnia br. lub do wyczerpania zapasów.

Lidl Polska należy do międzynarodowej grupy przedsiębiorstw Lidl, w której skład wchodzą niezależne spółki prowadzące aktywną działalność na terenie całej Europy. Historia sieci Lidl sięga lat 30. XX wieku, a pierwsze sieci pod szyldem tej marki powstały w Niemczech w latach 70. XX wieku. Obecnie w wielu krajach Europy istnieje około 10 tys. sklepów tej marki, a w Polsce ponad 600.