Previous Slide Icon Next Slide Icon
Play Daily Button Pause Daily Button
Exit Daily Button

IKEA poszerza ofertę o wege hot dogi

Dołączyły do oferty z początkiem miesiąca i kosztują tyle samo, co mięsny odpowiednik.
.get_the_title().

Wiele osób nie wyobraża sobie wizyty w IKEA bez skorzystania z oferty gastronomicznej marki. Klopsiki, hot dogi czy szwedzki torcik z Daimem to obowiązkowy punkt wielu wypraw. IKEA już kilka lat temu zareagowała na zmieniające się zwyczaje żywieniowe, poszerzając ofertę o wegańską wersję kultowych klopsików. Tym razem marka z myślą o wegetarianach i weganach wprowadziła do menu swego bistro hot doga w wydaniu bezmięsnym.

Wśród składników wege hot doga znajdziemy jarmuż, czerwoną soczewicę, komosę ryżową, cebulę, marchew, ziemniaki oraz przyprawy: imbir, kurkumę, sól i pieprz.

Przekąska jest serwowana ze słodko-pikantną musztardą, marynowaną czerwoną kapustą i prażoną cebulką.

IKEA wprowadzając do oferty bezmięsnego hot doga, chce skłonić ludzi do prowadzenia zdrowszego życia, które nie nadużywa zasobów Ziemi. – Składniki roślinne są bardziej zrównoważone niż mięsne, ponieważ ich oddziaływanie na środowisko jest zdecydowanie niższe. Na przykład, emisja CO2/kg podczas produkcji wege hot doga jest około 7 razy mniejsza, niż w przypadku klasycznego hot doga IKEA – tłumaczy Tomasz Jachimczak, Country Commercial & Range Manager, IKEA Retail Polska.

Nowy hot dog kosztuje dokładnie tyle, co jego mięsny odpowiednik, czyli 2 złote.

Dostępna jest wyłącznie wersja z dodatkami, bo stanowią one nieodłączną część przekąski, odpowiadając za jej teksturę i smak.
Wege hot dog pojawił się w polskim IKEA Bistro z początkiem sierpnia, więc będziecie mogli go spróbować już przy okazji następnej wizyty w sklepie marki.

FOODIE