5 studiów kulinarnych w Polsce, w których nauczysz się gotować

Jeśli tak jak my nadchodzącą jesień zamierzacie spędzić głównie w kuchni lub na rodzinno-towarzyskich biesiadach, to na pewno zainteresuje was oferta tych studiów kulinarnych.
.get_the_title().

1. BOOK&COOK, Łódź ul. Piotrkowska 138/140

W Łodzi wszystkie tropy, także kulinarne, prowadzą najczęściej do strefy OFF Piotrkowska. Tu, w jednym z ceglanych loftów zabytkowej fabryki bawełny Franciszka Ramischa, znajduje się studio Book&Cook. Na 220 m2 otwartej, ale i przytulnej przestrzeni w nowoczesnym, industrialnym stylu, regularnie odbywają się tematyczne warsztaty i wydarzenia kulinarne. Kogo spotkacie w BOOK&COOK po drugiej stronie kuchennego blatu?

Szefowie łódzkich restauracji, blogerzy kulinarni, gwiazdy i autorytety polskiej gastronomii, a także specjaliści od spraw żywienia z wieloletnim doświadczeniem – to oni dzielą się swoją wiedzą i umiejętnościami z uczestnikami warsztatów.

Myśląc o rozgrzewających w jesienną niepogodę daniach, patrzymy z zainteresowaniem na kurs 'Sztuka mięsa – dziczyzna’, który we wrześniu poprowadzi tu Szymon Stach, szef kuchni łódzkiej restauracji Qaule, laureat prestiżowego tytułu 'Szef jutra’ nadawanego co roku przez przewodnik Gault&Millau. W cztery godziny pod okiem Szymona nauczycie się przygotować m.in. comber z sarny aromatyzowany trawą żubrową, udziec z dzika w leśnych owocach czy intrygująco brzmiący pasztet 'za 1 000 000 dolców’.

2. Studio Kulinarne Browar Mieszczański, Wrocław ul. Hubska 44

Za wrocławskim Browarem Mieszczańskim stoi m.in. Piotr Kucharski, zwycięzca programu 'Gotuj o wszystko’ i autor książek kulinarnych, oraz Tobiasz Herman – brązowy medalista Olimpiady Kucharzy Erfurt 2012 i zawodnik kulinarnej Kadry Polskiej. Poza nimi wśród prowadzących warsztaty spotkać można speców w swoich kulinarnych dziedzinach np. Michała Werdę, który odkryje wszystkie tajniki ryb i owoców morza, czy Dawida Szkudlarka – zwycięzcę jednej z edycji programu Top Chef i szefa Kuchni restauracji Folwarku Folińscy w Wysokiej nieopodal Gorzowa Wielkopolskiego, kameralnej restauracji opartej na lokalnych produktach i własnych zbiorach.

Wśród prowadzących jest też Tomasz Dekier, znany cukiernik, do którego chętnie wybralibyśmy się na naukę klasyków cukiernictwa. W najbliższym czasie polecamy jednak równie słodkie warsztaty z Marleną Andrzejczak i pate choux w roli głównej, a więc ciastem parzonym. Po opanowaniu z Marleną sztuki przygotowywania tego ciasta z kanonu klasyków, będziecie mogli uraczyć swoich jesiennych gości m.in. słynnym we Francji croquembouche – 'tortem’ bez którego nie może obyć się żadna impreza.

3. Cook Story by Samsung, Warszawa ul. Klimczaka 1

Cook Story na warszawskim Wilanowie to najnowsze i najbardziej nowoczesne studio w tym gronie, w którego otwarciu uczestniczyliśmy na początku września. Cook Story wyposażone jest w profesjonalny, wysokiej jakości sprzęt marki Samsung, niezwykle komfortową wentylację oraz stanowisko do robienia zdjęć. Tu podczas kursów nie tylko gotuje się dania, ale w kameralnym gronie i z kieliszkiem wina w ręku poznaje inspirujące historie kulinarne.

W Cook Story kulinaria to niekończąca się opowieść, którą goście i uczestnicy warsztatów mogą odkrywać w trakcie warsztatów prowadzonych przez znanych kucharzy, gotujących celebrytów i profesjonalnych blogerów.

Wśród nich m.in. Wit Szychowski aka Pan Tasak, Tomek aka Magiczny Składnik, o którym u nas mogliście przeczytać wcześniej tu czy Aleksander Baron, Lara Gessler a nawet 12-letni półfinalista MasterChef Junior, Patryk Piskorz.

W Cook Story wiedzą doskonale, że jesień to czas na comfort food, dlatego też nasz wybór pada na warsztaty ’Comfort Food Story, czyli niezwyczajne dania’, które prowadzi Rafał Wronka. Według niego gotowanie to opowieść kulinarna łącząca życie codzienne, pracę oraz pasje. Niezwykłe dania ze zwykłych składników, które każdy ma w lodowce to właśnie opowieść Rafała o Comfort Food. Dlatego też na tych warsztatach przyrządzane są dania z produktów, które są znane bądź są zupełną zagadką – każdy uczestnik wybiera jeden podstawowy składnik (ryby, mięso, warzywa), którego indywidualną oprawę i prezentację następnie omawia z szefem kuchni.

Dzięki takiej formie każdy z uczestników przygotowuje swoje autorskie danie bez poczucia 'kopiowania’ przepisu.

4. Kulinarne Kreacje, Kraków ul. Urzędnicza 30

Studio Smaku, jak inaczej nazywa się to krakowskie studio, to kameralna przestrzeń z bogatą ofertą warsztatów, kursów, spotkań i wydarzeń kulinarnych.

Prowadzący warsztaty Kulinarnych Kreacji to znani w Krakowie i w kraju szefowie kuchni, sommelierzy i pasjonaci gotowania, a wśród nich m.in. Samar Khanafer, Marcin Socha (restauracja Andels) czy Dawid Macheta z krakowskiego Nolio.

My z bogatej oferty studia, w której m.in. warsztaty kuchni japońskiej, chińskiej, a także warsztaty z wołowiny, wybieramy zdecydowanie jesienne wegańskie warsztaty z Alicją Rokicką, twórczynią świetnego bloga Vegan Nerd. W menu znajdą się m.in. zupa kokosowa-curry z pieczoną dynią czy naleśniki z pomarańczą, cynamonem i anyżem. Jesień na talerzu!

5. K5 – Akademia Kulinarna, ul. Kaczewska 24 Gdynia

Gdyńska Akademia Kulinarna K5 powstała w lutym tego roku a jej tytułowa '5′ nawiązuje do pięciu podstawowych smaków.

Nieważne czy wolicie te słodsze czy te bardziej wytrawne, podczas tutejszych warsztatów odkryjecie możliwości różnych zaskakujących połączeń kulinarnych.

Poznacie także kuchenne triki i sztuczki, którymi zaimponujecie najbliższym niezależnie od grupy wiekowej – w ofercie K5 są zarówno kursy dla najmłodszych, jak i dla seniorów. Spędzicie tu też po prostu dobrze czas, bo według twórców Akademii to właśnie jest najważniejsze w gotowaniu.

W teamie prowadzących warsztaty w K5 spotkacie plejadę trójmiejskich szefów kuchni, baristów, sommelierów, a także postaci znane z programów kulinarnych czy blogosfery.

My z programu na najbliższe jesienne miesiące szczególnie upodobaliśmy sobie wizję domowego wypieku chlebów i bułek, której to tajemnej sztuki uczy tu Zofia Brunka.

Innowacyjność najlepszych szefów kuchni inspiruje nie tylko fanów kulinariów na świecie, ale też marki do tworzenia coraz ciekawszych i zaawansowanych technologicznie rozwiązań. Linia Samsung Chef Collection to pierwsza kolekcja urządzeń kuchennych Samsung, stworzona przy współpracy ze znanymi szefami kuchni.

Samsung Club des Chefs to grono wyróżnionych gwiazdkami Michelin mistrzów kuchni z całego świata.

Samsung zaprosił ich do współtworzenia urządzeń kuchennych nowej generacji, by rozbudzić pasję gotowania w każdym użytkowniku. Od momentu powołania Club des Chefs w 2013 roku zaproszeni kucharze dzielą się swoim zapałem, doświadczeniem i radami, dzięki którym Samsung tworzy coraz to lepsze produkty.