Previous Slide Icon Next Slide Icon
Play Daily Button Pause Daily Button
Exit Daily Button

Warszawa chlebem stoi, czyli gdzie po chleb

Jak dobrze zacząć dzień? Oczywiście najlepszym śniadaniem! A skoro mowa o śniadaniu, to nie może obyć się bez świeżego, chrupiącego pieczywa, najlepiej domowego, pozbawionego niepotrzebnych dodatków i spulchniaczy. Warszawa ma w tym temacie wiele do zaoferowania, zatem zapoznajcie się z naszymi ulubieńcami i pędźcie po te warte porannej pobudki bochenki.
.get_the_title().

1. RANO piekarnia rzemieślnicza

ZDJĘCIE: MARTA MANKIEWICZ

Malutka rzemieślnicza piekarnia działająca na warszawskiej Pradze od zeszłorocznych wakacji rozkręca się na dobre, oferując wypiekane na miejscu pieczywo. Już na wejściu można poczuć zapach świeżo wypiekanego chleba, a nawet podejrzeć piekarzy przy pracy.

W środku znajduje się duży drewniany stół, przy którym możemy wspólnie usiąść i zjeść chrupką kromkę z masłem.

Jednak trzeba się dobrze pilnować, bo przecież chleb miał dojechać do domu na śniadanie! Do wyboru są chleby pszenne, owsiane oraz z sezamem, są też żytnie opcje z siemieniem lnianym i słonecznikiem oraz chleb z kiełkami żyta. Miało być o chlebie, ale trzeba też szepnąć słowo na temat ich słodkości. Maślaną brioszkę, bostok z orzechami laskowymi i porzeczką (niebo!) oraz scone – słodko-słoną bułeczkę warto zabrać ze sobą na drogę.

2. Pochlebnie

ŹRÓDŁO: FANPAGE POCHLEBNIE

Na Powiślu czeka na was równie godna polecenia piekarnia Pochlebnie. Działa tylko trzy dni w tygodniu – w czwartek, piątek i sobotę. Idealna, jeśli chcecie zaopatrzyć się w pieczywo na weekend. Tych, którzy chcą mieć pewność, że rano będzie czekał na nich chleb, o którym śnili całą noc, odsyłamy do facebooka piekarni, gdzie jest możliwość złożenia chlebowego zamównienia zawczasu. W ofercie znajdziemy chleb pszenny na zakwasie, żytni z czarnuszką, z orzechami włoskimi czy z siemieniem.

Są też chleby niepowszednie, na przykład chleb „z ogniska” z dodatkiem pieczonych ziemniaków oraz chleb piegus – razowy z eko pszenicą, rodzynkami i uprażonym sezamem.

 

4. Piekarnia Aromat

ŹRÓDŁO: FANPAGE PIEKARNIA AROMAT

Aromat rośnie w siłę i po Koszykowej i Siennej otworzył kolejną lokalizacje na Hożej. To francuska piekarnia, w której do wypieku używa się wyłącznie francuskich mąk, by pieczywo było jak najbliższe francuskim ideałom. Przy braku czasu i ochocie na dobre pieczywo można pokusić się o już gotową kanapkę na ichniejszym chlebie. To świetna alternatywa dla przypadkowej, szybkiej przekąski w ciągu dnia. Kupicie u nich też bagietki francuskie, toskańskie oraz z ziarnami, eklerki, a także croissanty.

5. Piekarnia Piwoński

ŹRÓDŁO: FANPAGE PIEKARNIA PIWOŃSKI

Tej piekarni z prawdziwą rodzinną tradycją nie mogło zabraknąć w dzisiejszym glutenowym zestawieniu.

Właściciele od ponad 60-ciu lat zajmują się wypiekiem pieczywa tą samą metodą, w przedwojennym ceramicznym piecu.

Ich pieczywo ze względu na wiele lokalizacji dużo łatwiej jest dostać na mieście. Znajdziemy ich na przykład na Słodowcu, na Hali Mirowskiej czy niedaleko bazarku przy metrze Marymont. Do wyboru mamy chleb graham, chleby pszenno-żytnie, chleby z pełnego przemiału z żurawiną, śliwką bądź słonecznikiem lub chleb gryczany, czasochłonny chleb miodownik oraz chleb 100 proc. orkiszowy.

Tekst: Marta Mankiewicz

FOODIE