Previous Slide Icon Next Slide Icon
Play Daily Button Pause Daily Button
Exit Daily Button

Restaurant Week w Wino & Friends – rostbef i żabnica

Od 17 października trwa jesienna edycja Restaurant Week pod hasłem „Destynacja – Restauracja”. Na odwiedziny w 350 lokalach w całej Polsce macie czas do końca miesiąca, a tymczasem sprawdziliśmy dla Was festiwalowe menu przygotowane przez warszawskie Wino & Friends.
.get_the_title().

Choć ulokowana w sercu Gdański Business Center, restauracja Wino & Friends przyciąga gości przytulnym wnętrzem, odizolowanym od otaczających biurowców. Zgodnie z przyjętą nazwą, znają się tu na winie, a do dań z okazji Restaurant Week przygotowana jest specjalna selekcja alkoholi.

Pate z dyni i soczewicy, zdjęcie: Aleksandra Pakieła

Spróbowaliśmy obu wersji menu – rybnego i mięsnego, a decyzja, które jest bardziej godne polecenia, jest naprawdę trudna. W menu „A” na przystawkę dostaniecie delikatne pate z wątróbki w formie puszystego, apetycznego musu ze słodkimi dodatkami, ale

prawdziwa petarda to danie główne – porządny kawał doskonale usmażonego rostbefu, z elegancko różowym środkiem, podany w odsłonie jesiennej: z kasztanami, puree z dyni i borowikami.

Posiłek idealnie uzupełnia kieliszek delikatnie kwaskowatego primitivo.

Rostbef, zdjęcie: Aleksandra Pakieła

Miłośnicy ryby za to zakochają się w daniu głównym z menu „B”, czyli w żabnicy sous-vide marynowanej w mleku kokosowym z fantastycznym dodatkiem emulsji z gorzkiej pomarańczy. Nie zrażajcie się, nie ma w tej kompozycji żadnej przesady i wydziwiania, jest za to mnóstwo smaku i jakościowy produkt na talerzu. Przed rybą Wasz apetyt zaogni wegetariańskie pate z dyni i soczewicy na maderze.

Żabnica, zdjęcie: Aleksandra Pakieła

Desery w obu zestawach to fantazyjnie podkręcone klasyki – niby crème brûlée, ale z marakują, na talerzu sąsiednim prosty mus czekoladowy, za to z dodatkiem bergamotki i przyjemnym akcentem żelka z mango.

Podczas wizyty zaopiekuje się Wami przesympatyczna obsługa, która odpowie na wszystkie pytania dotyczące jedzenia i wina.

Creme brulee, zdjęcie: Aleksandra Pakieła

Róbcie rezerwację w Wino & Friends szczególnie, jeśli jesteście fanami rostbefu, chcecie zjeść rybę inną niż wszędzie, a do tego wszystkiego lubicie dobre wino!

Rezerwacji można dokonać na stronie internetowej Restaurant Week, cena menu festiwalowego 49 zł.

FOODIE