Previous Slide Icon Next Slide Icon
Play Daily Button Pause Daily Button
Exit Daily Button

Na Wildzie powstała pierwsza poznańska jadłodzielnia. Wspierają ją lokalne piekarnie

Stragan nr 78 na Rynku Wildeckim to miejsce, gdzie można oddać niepotrzebne jedzenie, które każdy potrzebujący może sobie zabrać. Powstało z inicjatywy dwóch mieszkanek Wildy.
.get_the_title().

W Polsce każdego roku wyrzuca się 9 milionów ton jedzenia. Dwie mieszkanki poznańskiej Wildy, Magdalena Priebe z Wildeckiej Inicjatywy Lokalnej WILdzianie oraz jej przyjaciółka, postanowiły walczyć z marnotrawieniem żywności. Za własne pieniądze kupiły regał, stworzyły logo i 9 grudnia rozpoczęły działalność Jadłodzielni. Niestety, już pierwszej nocy regał został skradziony. Kobiety jednak się nie poddały i zamiast regału na straganie ustawiły zwykłe skrzynki, które dostały od lokalnych handlarzy.

Każdy może tam zostawić to, czego nie uda mu się zjeść, a nie chce, by wylądowało na śmietniku.

Potrzebujący mogą to – całkowicie anonimowo – zabrać. W Jadłodzielni można zostawiać owoce i warzywa, przetwory i konserwy, zamknięte napoje i suche produkty – kasze, makarony, ryż, kawę, herbatę, słodycze. W pomoc włączyły się lokalne piekarnie, które oddają m.in. chleby i drożdżówki, których nie udało się sprzedać poprzedniego dnia. Mamy nadzieję, że pierwsza poznańska jadłodzielnia zapoczątkuje wiele innych tego typu miejsc na innych poznańskich targowiskach.

Zdjęcie główne: Głos Wielkopolski

FOODIE