Dieta SPF – co warto jeść latem

Wiele dostępnych latem warzyw i owoców posiada „jadalny filtr przeciwsłoneczny”. Przedstawiamy wam 8 przepisów na smaczne i zdrowe letnie dania.
.get_the_title().

Układając odpowiednio przeciwsłoneczną dietę, można naturalnie wzmocnić ochronną barierę skóry. Wiele dostępnych latem warzyw i owoców posiada „jadalny filtr przeciwsłoneczny”. Włączając je w odpowiedniej ilości do swojego jadłospisu, można uzyskać dodatkową ochronę przed niekorzystnym działaniem promieni słonecznych oraz przyspieszyć regenerację skóry po ekspozycji słonecznej.

W diecie SPF liczy się kolor. Jeśli twój talerz wygląda niczym tęcza na Zbawiksie, to możesz spać spokojnie.

Najbardziej pożądane produkty to owoce cytrusowe, owoce leśne, warzywa krzyżowe, winogrona, marchew, pomidory, łosoś i owoce morza, gorzka czekolada, zielona herbata, chili. W trosce o bezpieczne opalanie powinno się unikać żywności przetworzonej, cukru i rafinowanych olei.

Nina Shaphiro, badaczka Uniwersytetu w Rostocku, przeanalizowała krew dwóch grup ochotników, z których wszyscy byli narażeni na taką samą ilością słońca. W przypadku tych, którzy spożywali pokarmy bogate w przeciwutleniacze, zawartość związków toksycznych w niej występująca była, aż o 50 proc. mniejsza. Współczynnik określający moc ochronnego działania produktów żywnościowych to CD-SPF (ang. Continual Dietary-Sun Protection Factor).
Kuchnia śródziemnomorska, bogata w tłuszcze omega, cytrusy i warzywa, podobnie jak kuchnia tajska, pełna warzyw, owoców i owoców morza, są najlepszymi sposobami odżywiania się w słoneczne letnie dni. International Journal of Epidemiology donosi, że stosowanie diety bogatej w zdrowe tłuszcze i antyoksydanty zmniejsza ryzyko zachorowania na raka skóry o połowę.
 

Składniki diety najskuteczniej chroniące skórę to:

Beta-karoten – świetny naturalny filtr UV. Znajdziemy go w batatach, marchwi, mango, dyni, pomidorach i morelach. 
Likopen – nawet kilka łyżek przecieru pomidorowego zapobiega skórnym uszkodzeniom wywołanym słońcem. Arbuz, chili i grapefruit też są doskonałym źródłem tego przeciwutleniacza.
Luteina – chroni oczy przed promieniowaniem słonecznym. Działa również antyrodnikowo na skórę.
Omega 3 – zwiększa odporność skóry na słońce.
Dla osób które nie lubią warzyw i ryb polecana jest suplementacja witaminą A, C i E oraz kwasem omega 3. Odpowiednio dobrana dawka witamin i kwasów tłuszczowych w postaci suplementów powinna zbudować ochronę organizmu przed szkodliwym promieniowaniem.
 
Tacosy z batatem

Batat jest znakomitym dostawcą beta-karotenu, awokado dobrych tłuszczów, a pomidory likopenu.

6 małych placków tacos
1 spory batat
1 pokrojone awokado
kilka pomidorków koktajlowych
serek kozi
kolendra
kawałek pokrojonej cebuli
limonka

Przygotowanie:
Batata pokroić na 2 cm kawałki,
podgotować do miękkości na parze,
podsmażyć na patelni.
Placki tacos podsmażyć na suchej patelni.
Na plackach ułożyć batata i resztę składników,
skropić limonką.
 
Świeże spring rollsy z łososiem i sosem chili 

Łosoś to źródło kwasów omega 3, mango i marchew beta-karotenu, a chili likopenu.

8 dużych krążków ciasta ryżowego
150g łososia
1 dymka
marchew pokrojona w paski
mango pokrojone w paski
kolendra
limonka
chili w płatkach
oliwa

Przygotowanie:
Zrób sos: wymieszaj oliwę, wyciśniętą limonkę i chili.
Namocz płaty ciasta ryżowego.
Układaj w 1/3 wysokości ciasta paski warzyw, łososia i kolendrę.
Zwijaj, zaczynając od krótszych boków.
 
Smoothie ananasowo-jarmużowe 

Jarmuż zapewnia luteinę, ananas witaminę C, kwas foliowy, kawowy i p-kumarowy oraz bromelinę; siemię lniane to kwasy omega 3.

2 liście jarmużu 
1/3 ananasa
siemię lniane – 1 łyżka 

Przygotowanie:
Zblenduj wszystkie składniki.
Podawaj od razu.

Jagodowo-owsiane ciastka

Jagody to jedno z najlepszych źródeł antyoksydantów, olej kokosowy zapewnia zdrowe tłuszcze.

Spód:
¾ szklanki zmielonych na mąkę płatków owsianych
2 łyżki wody
łyżka oleju np. nierafinowanego kokosowego
Warstwa jagodowa:
szklanka jagód, mogą być odsączone mrożone
1 ½ szklanki zmielonych na mąkę płatków owsianych
¼ szklanki syropu klonowego
3 łyżki oleju, np. kokosowego
 
Przygotowanie:
Zmiksuj wszystkie składniki spodu w blenderze.
Wyłóż spód na foremkę, schłodź przez godzinę w lodówce.
Zmiksuj składniki warstwy jagodowej i wyłóż na schłodzony spód.
Dociśnij i włóż całość do lodówki na godzinę.
 
Zielone gaspacho 

Bogate w kwasy omega 3, beta-karoten i witaminę C.

1 awokado
2 liście jarmużu
szpinak
kolendra
limonka

Przygotowanie:
Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze.
Schładzaj godzinę w lodówce.
 
Penne z migdałowo-szpinakowym pesto

Migdały i oliwa dostarczą nienasyconych kwasów tłuszczowych, szpinak beta-karotenu, luteiny i witaminy C.

makaron penne
150g zmielonych migdałów
1 ząbek czosnku
200g szpinaku
łyżka oliwy
gałka muszkatołowa
sól i pieprz
 
Przygotowanie:
Zrób pesto: zblenduj czosnek, oliwę i przyprawy,
dodaj szpinak i zmielone migdały.
Zmiksuj wszystko dokładnie.
Ugotuj makaron i wymieszaj ze świeżym pesto.
 
Sorbet arbuzowo-malinowy

Arbuz i maliny to przede wszystkim beta-karoten, witamina C, cenny kwas ferulowy i beta-sitosterol.

1/4 arbuza
100g malin
pół cytryny

Przygotowanie:
Arbuza pokroić na mniejsze kawałki, 
mrozić przez noc. 
Zmiksować z resztą składników. 

Owsianka z kurkumą i migdałami

Migdały to źródło kwasów omega3, kurkuma posiada cenne przeciwutleniacze – kurkuminoidy.

5 łyżek płatków owsianych
łyżeczka kurkumy
szczypta cynamonu
rodzynki

Przygotowanie:
Płatki namoczyć w nocy albo wrzucić do garnka z wrzątkiem i gotować 5 minut. Wymieszać z przyprawami. Posypać płatkami migdałowymi albo posiekanymi migdałami i rodzynkami.