5 błędów, którymi zabijasz smak swojej kawy

Dlaczego kawa w kawiarni zawsze smakuje lepiej niż ta parzona w domu? Według znanych baristów sekretem obłędnego smaku nie są skomplikowane ekspreso-kombajny i wymyślne gadżety, ale bardziej prozaiczne rzeczy, jak technika parzenia i przechowywania.
.get_the_title().

Oto błędy, które zdaniem profesjonalistów, najczęściej popełniamy, przygotowując kawę:

Błąd 1: używasz kranówy
Bez względu na to, czy masz wymyślny ekspres, francuską praskę, włoską kawiarkę, czy pijesz klasyczną parzuchę, jakość wody powinna być priorytetem choćby dlatego, że stanowi 99 proc. kawy. – Używanie wody z kranu nigdy nie jest zalecane, ponieważ zawartość minerałów często pozostawia po sobie nieprzyjemny posmak. Zdecydowanie zaleca się stosowanie wody przefiltrowanej lub butelkowej źródlanej w celu uzyskania czystego smaku i konsystencji – twierdzi master barista Giorgio Milos.

Błąd 2: kupujesz za duże opakowania
Ziarna kawy, tak jak inne świeże produkty żywnościowe, po otwarciu dość szybko wietrzeją. Nie da się tego uniknąć.

Najlepiej jest kupować takie opakowania, by po otwarciu wystarczyły na nie dłużej niż tydzień.

Jeśli jednak upierasz się, by przechowywać kawę dłużej niż siedem dni, sprawdź błąd 4.

Błąd 3: idziesz na łatwiznę

Wiele aromatów w kawie to substancje lotne (w formie gazowej). Są uwięzione w komórkach ziaren kawy – przypomina Milos. Podczas mielenia ziaren kawy gazy te są uwalniane, co oznacza, że zmielona kawa traci aromat 40 razy szybciej niż całe, nienaruszone ziarno. Dla intensywnego aromatu i smaku lepiej jest więc kupować całe ziarna i mielić je na chwilę przed parzeniem.

Błąd 4: niewłaściwie przechowujesz

W świecie żywności powszechna zasada brzmi: jeśli nie zamierzasz zjeść teraz, wrzucić do zamrażarki, za miesiąc będzie równie dobre. Niestety, zasada ta nie dotyczy kawy.

Nie zaleca się wkładania ziaren kawy do zamrażarki. Zamrażanie niszczy w ziarnach struktury, w których znajdują się substancje aromatyczne.

Najlepiej jest przechowywać kawę w nieprzejrzystym, hermetycznym pojemniku w chłodnym, suchym i zaciemnionym miejscu. Jeśli bardzo chcesz, żeby twoje kawa poleżała dłużej niż tydzień, możesz włożyć ją do lodówki. Spowolni to jej odgazowywanie, naturalny proces uwalniania aromatów przez ziarna w czasie.

Błąd 5: woda jest za gorąca lub zbyt chłodna

Idealna temperatura do parzenia kawy wynosi od 90,6 do 96,1°C. W tym zakresie twoja kawa może uwalniać swoje cenne składniki, które jednocześnie nie ulegają natychmiastowemu zniszczeniu. Po zagotowaniu wody odczekaj około 3 minut, a jeśli w dziedzinie parzenia kawy nie chodzisz na kompromisy, zakup kuchenny termometr.

Print
Print Text
Zobacz więcej
Wybierz region
Facebook