F5 Gryzie

Najlepsze burgery w Polsce - top 10

Jeżeli nadal nie przeszła wam miłość do burgerów to sprawdźcie, jakie knajpy i food trucki serwują najlepsze amerykańskie kanapki w Polsce.

1. Barn Burger, ul. Złota 9, Warszawa

barn burger

Jeden z pierwszych w stolicy i do dziś jeden z najlepszych - jest prawdziwym burgerowym love-brandem wśród warszawiaków. A to oczywiście dzięki smakowitym burgerom z wołowiny rasy Charolais, zamkniętych w zacną bułkę wzbogaconą o błonnik wraz z ciekawymi kompozycjami warzyw i dodatków. Do każdego burgera Barn dorzuca własne sosy bbq i salsa fresca, frytki oraz domową surówkę coleslaw. Barn zaskarbił sobie sympatię regularnymi konkursami na facebooku, w których do wygrania są vouchery na wyżerkę oraz kolejnymi edycjami (a było ich już 10) konkursu Pasibrzuch. Tu zadanie jest zawsze jednakowe - kto szybciej zje burgera 'Bypass czyli rozjemca tasiemca', który ma podwójne wszystko. Aktualnie najlepszy wynik to 2 min i 20 sekund. Brzmi jak wyzwanie? Idź do Barna i powiedz, że chcesz go pobić. Powodzenia!

2. Widelec, ul. Sienkiewicza 39, Toruń

widelec

Toruński Widelec specjalizuje się w daniach z grilla. Jeśli chodzi o burgery to restauracja daje aż 3 rodzaje kotleta do wyboru (wołowy, drobiowy i wegetariański), ale za to tylko 5 propozycji jeśli chodzi o dodatki. I wcale nie jest to minus tego miejsca, gdyż tu stawia się nie na ilość, ale na jakość! Szefowie kuchni stworzyli ciekawe i niespotykane nigdzie indziej kompozycje smakowe – w menu znajdziemy kotlet w panierce z pieprzu, czy też z glazurą mango-jalapenos. Burgery mają charakterystyczną cienką bułkę, która nie dominuje w smaku całości. Jeszcze jedna niezwykle ważna oraz smaczna uwaga – burgery podaje się z pysznymi, chrupiącymi frytkami, które są znakomicie doprawione papryką i solą.

3. Streat Slow Food, ul. Kupa 10, Kraków

streat food

W tym niepozornym zielonym dostawczaku, który z reguły parkuje przy ulicy Kupa 10, dostaniecie zdecydowanie najlepsze burgery w stolicy Małopolski. Co prawda często trzeba stać po nie w długiej kolejce, ale to tylko świadczy o ich jakości. Burgery są tam przygotowywane zgodnie z zasadami slow food - właściciele prowadzą własną hodowlę warzyw, kupują półprodukty tylko u lokalnych dostawców, a wszystkie sosy i pasty przygotowują na miejscu. To daje efekty, bo zarówno, mięso, bułki jak i dodatki są naprawdę fantastyczne. Do tego dochodzą jeszcze sezonowe, oryginalne kompozycje składników. My szczególnie polecamy burgera z wołowiną, serem pleśniowym typu lazur i kandyzowaną gruszką) oraz z grasicą i chutneyem agrestowym. Jeszcze jedno, w Street Slow Food mają naprawdę znośne ceny.

4. Pasibus, Wrocław

pasibus

Pasibus to jedno z najlepszych miejsc, oferujących burgery we Wrocławiu. Popularny foodtrack słynie z wysokiej jakości produktów. Choć kanapek jest w karcie zaledwie kilka rodzajów, to nie można tu mówić o nudzie smakowej - właściciele chętnie sięgają po nietypowe produkty, takie jak leśne grzyby, chipsy czosnkowe czy trawa żubrowa. Prawie codziennie pojawia się też tu specjalny burger spoza karty. Jednym z najbardziej polecanych jest Wiesio, z jajkiem sadzonym i boczkiem. Oprócz kanapek można też rozsmakować się w sałatkach z dużą ilością warzyw, kupowanych od lokalnych dostawców. Wielu uważa ich propozycje za cud sztuki kulinarnej, jednak do plusów Pasibusa zalicza się też niezwykle sympatyczna i sprawna obsługa.

5. Burger Bar, Okulska 2, Warszawa

burger bar

Burger Bar również był jednym z pierwszych w Warszawie. Malutki, nieco obskurny lokal na Mokotowie nie zachęca ale warto tam wstąpić. Skromne menu to zaledwie 6 klasycznych pozycji. Każda wersja podawana jest w pysznej maślanej bułce. Sami wybieramy czy chcemy, by nasz burger był z wołowiny rasy Hereford czy Black Angus (ten drugi +4 zł). Niezależnie od gatunku jest to zawsze idealnie średnio wysmażony, soczysty kawałek jakościowego mięsa, które wielu uważa za najlepsze w mieście. Niezmiennym hitem jest tu także burger 'Special' z grillowanymi krewetkami i salsą. Prawdziwy sztos! Choć tutejsze burgery nie powalają wyglądem i obfitością składników, to w porównaniu z większością da się je zjeść bez obawy o natychmiastową potrzebę mycia rąk po łokcie czy zmiany koszulki, co także jest ważne!

6. Food Patrol, Poznań

food patrol

Food trucki zlokalizowane w czterech punktach, w stolicy Wielkopolski – na Piekarach, Franowie, ul. Krakowskiej i jedna skromna budka przy ul. Kościelnej. Na burgery trzeba chwilę poczekać (kolejki), a później zazwyczaj jeść je w pozycji stojącej, ale zapewniamy was, że warto! Idealnie wysmażone mięso w takim stopniu, o jaki poprosicie, chrupiąca bułka i wyraziste sosy. Wśród propozycji znajdziemy tradycyjne smaki burgerów, ale także okazjonalnie wprowadzane szalone kompozycje, czego przykładem jest zestaw ‘truskawki, jarmuż, serek mascarpone, gorzka czekolada, mięso wołowe, balsamico’. Wśród fanów powstała już grupa, która regularnie uczestniczy w konkursie jedzenia burgerów-gigantów. My na razie zachwycamy się smakiem Burgera BBQ w standardowym rozmiarze.

7. Jerry's Burger, ul. Piotrkowska 85, Łódź

jerrys burger

Klasyczna amerykańska miejscówka w samym centrum Łodzi. Warto jednak usiąść tam nie tylko ze względu na kolorowy, pin upowy wystrój, przywodzący na myśl czasy świetności Elvisa i gigantycznych Cadillaców, ale także naprawdę dobre burgery. Ich mocną stroną jest soczyste, średnio wysmażone mięso i ciekawe dodatki (nie chodzi jednak o tony sałaty, tylko konkret - bekon, ogórki kiszone, prażona cebula, itp). Do tego dochodzą jeszcze rewelacyjne, chrupiące frytki robione na miejscu. W 'Jerrym' szczególnie polecamy King Konga z podwójnym mięsem.

8. Śliwka w Kompot, ul. Bohaterów Monte Cassino 42, Sopot

sliwka w kompot

Kto raz zjadł najlepszego sopockiego burgera, ten wpadł już jak śliwka w kompot. W ciągu dnia to przestronne bistro, idealne do leniwych spotkań ze znajomymi, które nocą zamienia się w pub i bar z kuchnią czynną do porannych godzin. W menu 'Śliwki' burgery to tylko jedna z pozycji, jednak kompozycje takie jak połączenie koziego sera, gruszki, konfitury z czerwonej cebuli i młodego szpinaku, nie mają sobie równych w Sopocie.

9. Stół i Wół, ul. Bramowa 2-6, Lublin

 

wol i stol

Tanio, smacznie i w przyjemnym wnętrzu - Stół i Wół to w czasie zwiedzenia Lublina obowiązkowy gastropunkt. Trafić tam nie będzie trudno, gdyż zaprowadzi nas woń mięsa z grilla, które jest zawsze idealnie wysmażone i podawane na drewnianych deskach. Jak już tam dotrzemy, to koniecznie zdecydujmy się na Burgera Lubelskiego z sadzonym jajkiem, bekonem, serem Bursztyn, marmoladą z czerwonej cebuli i domowym sosem. Jeśli ktoś nie jest fanem bułek, może poprosić kuchnię o podanie kotleta w piadinie - tradycyjnym placku, który dawniej wypiekano na terakotowych talerzach stawianych na ogniu.

10. Carmnik, Trójmiasto

carmnik

Trójmiejski food truck Carmnik karmi znakomicie - na szczególne wyróżnienie zasługują używane do burgerów bułki, których nie mogą się nachwalić stali bywalcy. Obsługa chętnie pójdzie na rękę, pozwalając mieszać wedle życzenia sosy, czy wymieniać niektóre składniki. Wołowina dobrej jakości i spokojny, smaczny odpoczynek na leżakach - czego latem chcieć więcej?

  • belka