Niesprzedane, „piękne inaczej”, ale nadal nadające się do konsumpcji warzywa i owoce z bazaru Wolumen będą rozdawane za darmo chętnym

To wspólna akcja Urzędu m.st. Warszawy i wolontariuszy z Foodsharingu Warszawa. Brawo!
.get_the_title().

To kolejny krok w kierunku przeciwdziałania marnowaniu żywności. Jeśli więcej osób weźmie z tego pomysłu przykład, może on być początkiem dużej, cudownej zmiany. Póki co warszawski ratusz zorganizował we współpracy Foodsharingiem warszawskim, który na co dzień m.in. zawiaduje siecią stołecznych jadłodzielni, akcję ratowania warzyw i owoców z targowiska Wolumen. Wolontariusze będą zbierać od sprzedawców owoce i warzywa, które już nie nadają się do sprzedaży, ale do konsumpcji – jak najbardziej!

To te wszystkie produkty, które nie prezentują się specjalnie dobrze na tle reszty zbioru i przez to pewnie skończyłyby na śmietniku, choć jeśli chodzi o walory smakowe i wartości odżywcze, nic im nie brakuje.

Teraz w każdy piątek od godziny 17:30 odratowana żywność będzie udostępniana chętnym za darmo. W celu odbioru należy się stawić przy wejściu na bazar od strony ulicy Wolumen.

Wszystko to, czego nie uda się rozdać, zasili warszawskie jadłodzielnie, których w tym momencie jest już aż 17. Akcja ruszyła w zeszły piątek i spotkała się z niesamowicie pozytywnym odbiorem mieszkańców stolicy, którzy na fanpage’u Miasta Stołecznego Warszawy gratulują pomysłu, doceniają pracę włożoną w jego realizację, deklarują korzystanie z udostępnianych produktów i… postulują o wprowadzenie tej inicjatywy w kolejnych miejscach! W odpowiedzi na podawane propozycje kolejnych lokalizacji, jak chociażby bazar Szembeka czy Różyckiego, ratusz obiecuje rozważyć tę sprawę.

Źródło: Fanpage Miasto Stołeczne Warszawa

Przed nami jeszcze daleka droga do całkowitej zmiany postaw konsumenckich na takie, dzięki którym problem niemarnowania żywności pójdzie w zapomnienie, ale trzeba przyznać, że rok 2019 jest pełen świetnych akcji

Mamy już jadłodzielnie czy aplikacje do ratowania żywności, jak Too Good To Go czy Foodsi. Pamiętajmy, że ratowanie jedzenia – czy to przekazując dalej nadmiar swojego, czy korzystając kompletnie bez obciachu z tego, czym mogą się podzielić z nami inni – to świetna sprawa! Smacznego!

Zdjęcie główne: Lou Liebau/Unsplash
Tekst: KD

Print
Print Text
Zobacz więcej
Wybierz region
Facebook