Konkurs architektoniczny na teren wokół Pałacu Kultury rozstrzygnięty. Będzie zielono!

Będzie staw, ławki i bardzo dużo zieleni.
.get_the_title().

W zeszłym roku Biuro Architektury i Planowania Przestrzennego m.st. Warszawy ogłosiło konkurs na opracowanie koncepcji funkcjonalno-przestrzennej placu Centralnego, czyli  fragmentu placu Defilad pomiędzy Pałacem Kultury i Nauki, przyszłymi budynkami Muzeum Sztuki Nowoczesnej i teatru TR Warszawa, planowaną zabudową na południe od osi ul. Złotej oraz ulicą Marszałkowską.

W listopadzie zeszłego roku wyłonione zostało 5 najlepszych projektów, które następnie poddane zostały konsultacjom społecznym. Wczoraj Miasto Stołeczne Warszawa ogłosiło zwycięską koncepcję.

Wyboru dokonała komisja składająca się z pięciu zespołów architektów.

Autorem zwycięskiego projektu jest pracownia architektoniczna A+A Collective.

Zaproponowana przez nią koncepcja ma nawiązywać do przedwojennej zabudowy placu Centralnego. Jak będzie? Przede wszystkim zielono.

Przy wejściu od ulicy Marszałkowskiej pojawi się obłożony białym marmurem staw o powierzchni 140 metrów kwadratowych, ponad 40 ławek inspirowanych projektem z PRL-u, a także krzesła siedziska i ławy, które umieszczone zostaną wokół drzew. Z kolei trawniki będą nawiązywać swoim obrysem do przedwojennych kamienic. – Centrum Warszawy kolejny raz przeżywa transformację. Warszawiacy chcą tu być. Plac Centralny to miejsce codziennych spotkań, wydarzeń kulturalnych, wspólnego świętowania, dlatego wymaga zmian i dostosowania do zróżnicowanych stylów życia mieszkańców – powiedział o zwycięskim projekcie prezydent Warszawy Rafał Trzaskowski.

Źródło zdjęć: Miasto Stołeczne Warszawa

Print
Print Text
Zobacz więcej
Wybierz region
Facebook