Budynek tego przedszkola na Śląsku zwala z nóg. Aż chce się mieć dzieci, aby tam je posłać

Przedszkola nie muszą straszyć toporną architekturą – udowodnia to ten projekt na Śląsku. Architekci z pracowni Topprojekt stworzyli budynek, który robi naprawdę duże wrażenie.
.get_the_title().

Budynek o kształcie zaokrąglonego trójkąta powstał na przedmieściach Żor. Za projektem nie stała jedynie chęć stworzenia ciekawego obiektu.

Projektanci sądzą, że dobra architektura może mieć bardzo pozytywny wpływ na najmłodszych.

Przedszkole stanęło na niewielkiej działce położonej tuż przy szkole. Budynek całkowicie wypełnił ten teren, a do wszystkich pomieszczeń wpada naturalne światło. Dodatkowym źródłem dostępu światła – poza zewnętrznymi oknami – jest prostokąt umieszczony w środku przedszkola, przez który wpada śnieg, deszcz i zmieniające się światło słoneczne. Dzięki temu dzieci mają kontakt z naturą przez cały rok.

Do dyspozycji dzieci jest również dach, na który dostać się można stalowymi schodami. Na nim umieszczono wyspy zieleni, pośród których przedszkolaki mogą wytyczać coraz to nowe ścieżki.

Drewniane ściany i dach mają w naturalny sposób starzeć się wraz z upływem czasu.

Nieregularny kształt przedszkola wyróżnia się na tle otaczających budynków, ubarwiając urbanistyczny krajobraz okolicy. Zarówno dzieci, jak i rodzice powinni być zadowoleni z końcowego efektu projektu.

Print
Print Text
Zobacz więcej
Wybierz region
Facebook